'EU faalt met religieuze problematiek'

De EU herkent en erkent problemen rond de religieuze diversificatie van het continent, maar heeft niet de wil noch de kracht om tot oplossingen te komen. Dat is de conclusie van een studie naar discriminatie tegen kleinere religies in Europa, die deze week gepresenteerd werd aan EU-officials.

De studie stelde vast dat volgers van minderheidreligies, met name islam, steeds vaker gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt en steeds vaker in de publieke sfeer tegen verboden aanlopen, zoals het zogenaamde 'boerkaverbod' in België en Frankrijk. Met name volgers van de islam, de tweede religie van Europa, eisen steeds vaker uitzonderingen op arbeidsregels, kledingsvoorschriften en wettelijke richtlijnen op basis van hun geloof.

Dit zou integratie vermoeilijken en de EU economische problemen geven. De leidster van het onderzoek, Marie-Claire Foblets van de Katholieke Universiteit Leuven, legt uit: "Als je het verlangen van deze mensen om hun burgerschap en werk met hun religieuze identiteit te combineren niet respecteert, sluit je ze buiten en verlies je hun mogelijkheden."

De onderzoekers pleiten er daarom voor om de Europese richtlijn tegen discriminatie op het werk te verruimen met het recht op redelijke accomodaties voor de religieuze noden van burgers. Andreas Stein, die namens de Europese Commissie belast is met gelijkheidswetten, ziet dat echter niet zitten: "Er zit een niet te negeren risico aan het opnieuw bespreken van deze richtlijnen. Een poging om ze te verbeteren kan uiteindelijk het tegenovergestelde teweeg brengen."

Ook Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, erkent de problemen: "Grondrechten als solidariteit, vrijheid en vrijheid van discriminatie worden betwist en overlappen elkaar vaak in hun toepassing. Alle publieke spelers, waaronder de Europese instituten, hebben modellen nodig die inzicht geven in hoe gemeenschappen kunnen handelen als eisen en rechten overlappen."

Het innemen van een 'neutraal', seculier standpunt is volgens het onderzoek geen goed idee, omdat het het christendom zou bevoordelen: "De neutrale norm bevoordeelt de christelijke meerderheid," zo zegt Lucy Vickers van de Oxford Brookes University: "Het christendom erkent al lang een scheiding tussen kerk en staat, en tussen de private en de publieke sfeer, die minder goed bij andere geloven past."

Het onderzoek wordt in de loop van het volgend jaar vervolledigd en dan officieel gepresenteerd.