Van Aartsen: tentenkamp Den Haag moet weg

De uitgeprocedeerde asielzoekers die demonstreren in een tentenkamp in Den Haag mogen niet meer in het kamp overnachten. Ook moeten de tenten op de Koekamp worden afgebroken. Als er na volgende week donderdag alsnog wordt overnacht in het kamp, wordt de demonstratie beëindigd. Dat heeft burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) bepaald.

Vrijdag stuurde Van Aartsen de asielzoekers een brief met de mededeling. Als de asielzoekers zich aan het overnachtingsverbod houden, mogen zij overdag wel blijven demonstreren. Volgens Van Aartsen brengt het overnachten een risico voor de gezondheid mee, mede vanwege de kou. Ook is er volgens de Haagse burgemeester een 'onacceptabel risico op wanordelijkheden'.

De groep van zo'n tachtig uitgeprocedeerde asielzoekers bivakkeert inmiddels zo'n drie maanden in het tentenkamp. Naar eigen zeggen is hun thuisland niet veilig om naar terug te keren.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) besloot een week geleden het tentenkamp van de asielzoekers aan de Notweg te laten ontruimen. In dat kamp bivakkeerden zo'n honderd asielzoekers.


Van Aartsen: tentenkamp Den Haag moet weg (Foto: Novum)