Kritiek op Rutte om handelen rond Verdaas

Premier Mark Rutte (VVD) heeft donderdag tijdens het debat over het aftreden van Co Verdaas (PvdA) als staatssecretaris van Economische Zaken van verschillende oppositiepartijen kritiek gekregen over zijn functioneren als formateur. De partijen verwijten hem dat hij te weinig onderzoek heeft gedaan naar de bonnetjes-affaire rond Verdaas.

Het aftreden is een drama voor de premier, zei SP-leider Emile Roemer. "Als je als coach na vijf minuten al je speler moet wisselen waarvan je tijdens het opstellen wist dat hij geblesseerd was, dan heb je een tactische blunder gemaakt." Volgens Bram van Ojik (GroenLinks) is Rutte 'overhaast' te werk gegaan.

Alexander Pechtold (D66) vroeg zich af of deze gang van zaken niet te voorkomen was geweest. "Was er tijdens het sprintje naar het bordes geen tijd voor een zorgvuldig proces?" Ook Sybrand Buma (CDA) vindt dat Rutte een steek heeft laten vallen. Vrijwel alle partijen vinden dat het aanzien van de politiek is geschaad.

In een verklaring die Rutte aan het begin van het debat uitsprak, legde hij de verantwoordelijkheid bij Verdaas neer. Die had melding moeten maken van 'alle relevante feiten' tijdens het gesprek dat hij met hem had tijdens de benoemingsprocedure.

Dat zei ook VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. "We moeten echter concluderen dat Verdaas tijdens het gesprek verzuimd heeft de informatie te geven die nadien wel degelijk relevant bleek te zijn." Hij vindt niet dat de procedures rond de benoeming van nieuwe bewindslieden moeten worden aangepast.


Kritiek op Rutte om handelen rond Verdaas (Foto: Novum)