Netanyahu wuift kritiek op bouwplannen weg

Het gebied op de Westelijke Jordaanoever waarin Israël meer dan drieduizend woningen zegt te gaan bouwen blijft in om het even welke toekomstige vredesovereenkomst met de Palestijnen sowieso in handen van de joodse staat. Dat heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag in Berlijn gezegd in reactie op de scherpe internationale kritiek op de bouwplannen.

Volgens de Palestijnen staat het omstreden bouwproject E1 een levensvatbare Palestijnse staat in de weg. Bebouwing van de strook land zou het noorden van de Westoever scheiden van het zuiden. Bovendien wordt de verbinding met Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen zien als de hoofdstad van hun toekomstige staat, verbroken.

In Europa ontlokten de bouwplannen veel kritiek, onder meer van Duitsland, van oudsher een naaste bondgenoot van Israël. Desondanks probeerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel na overleg met Netanyahu donderdag de indruk weg te nemen dat er storing is op de lijn tussen Berlijn en Jeruzalem. "We zijn het erover eens dat we het oneens zijn", zei ze met gevoel voor understatement.

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloot vorige week tot opwaardering van de Palestijnse status tot die van waarnemend niet-lid. Hiermee werd besloten dat 'iedere centimeter in Jeruzalem en op de Westoever Palestijns land is', zei Nabil Abu Rdeneh, adviseur van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. "Iedere Israëlische nederzetting is illegaal."

Ondanks de kritiek zei Netanyahu dat zijn regering niet zal buigen. De betreffende strook land is smal, aldus de premier, en 'opeenvolgende regeringen, van Yitzhak Rabin tot mijn voorganger, de heer (Ehud) Olmert, hebben ook gezegd dat deze wordt opgenomen in een definitief vredesakkoord'.

In Europa bestaat grote verontwaardiging over de Israëlische bouwplannen, die worden gezien als wraakoefening voor de Palestijnse gang naar de VN. Zes bevriende Europese landen riepen de Israëlische ambassadeur op het matje. Ook de Verenigde Staten leverden kritiek op de plannen. De Palestijnen verzochten de VN woensdag de bouw van woningen tegen te houden.


Netanyahu wuift kritiek op bouwplannen weg (Foto: Novum)