Israël riskeert aanklacht wegens oorlogsmisdaden

De Palestijnse regering op de Westoever dient aanklachten wegens oorlogsmisdaden in tegen Israël als de joodse staat niet stopt met het bouwen van meer huizen in nederzettingen in Palestijns gebied. Dat heeft Nabil Shaath namens de Palestijnse Autoriteit laten weten.

Israël maakte zondag bekend dat het drieduizend woningen in de nederzettingen op de Westoever gaat bouwen. Dit besluit werd genomen nadat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Palestijnen de status van waarnemend niet-lid had toegekend.

De nieuwe status biedt de Palestijnse Autoriteit de mogelijkheid Israël voor het Internationaal Strafhof te dagen. Shaath zei dat de Palestijnse regering door 'veel landen' is verzocht die stap niet te nemen. Als Israël doorgaat met zijn bouwplannen in bezet gebied, dwingt het de Palestijnen echter tot die stap, aldus Shaath.

Israël heeft dinsdag nogmaals gezegd niet van plan te zijn de bouwplannen op te schorten. De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague waarschuwde dat door de nieuwe bouwplannen een tweestatenoplossing 'bijna ondenkbaar' wordt. Australië en Brazilië hebben de Israëlische ambassadeurs dinsdag op het matje geroepen. Vijf Europese landen, waaronder Groot-Brittannië, deden maandag al hetzelfde.

Naast de bouwplannen voor de Westoever wil Israël ook doorgaan met het omstreden E-1-project, dat onder meer ten minste 3500 nieuwe woningen ten oosten van Jeruzalem omvat. Als deze plannen doorgaan zal Oost-Jeruzalem, dat de Palestijnen als hoofdstad van hun toekomstige staat zien, worden afgesneden van de Westoever.