Geen opvang voor asielzoekers uit tentenkampen

De overheid hoeft geen opvang te regelen voor de asielzoekers uit de tentenkampen in Amsterdam en Den Haag. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag tegen voorstellen van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind om de asielzoekers in elk geval tijdelijk op te vangen.

Voordewind wilde opvang voor Irakezen, omdat delen van Irak te gevaarlijk zijn om naar terug te keren. Ook Somaliërs moeten volgens hem in aanmerking komen voor opvang, omdat de Raad van State eerder dit jaar heeft bepaald dat ze voorlopig niet kunnen worden uitgezet. Ze zouden moeten reizen via de hoofdstad Mogadishu en daar is het te gevaarlijk.

Op verzoek van Voordewind vond een hoofdelijke stemming plaats over de Somaliërs. Voordewind had zijn hoop gevestigd op de PvdA voor een meerderheid, maar Kamerleden van die partij stemden tegen. De motie werd verworpen met 39 stemmen voor en 104 tegen. De motie over de Irakezen kreeg evenmin steun van de PvdA.

Eerder dinsdag had een groep asielzoekers uit het ontruimde tentenkamp in Amsterdam-Osdorp, voornamelijk Irakezen en Somaliërs, een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. De asielzoekers, die nu in een kerk in Amsterdam worden opgevangen, vroegen om hernieuwde beoordeling van hun asielaanvraag. In de tussentijd willen ze toegang tot opvang.


Geen opvang voor asielzoekers uit tentenkampen (Foto: Novum)