NAVO neemt besluit over Patriots

De NAVO wil dinsdag officieel instemmen met het verzoek van bondgenoot Turkije om het Patriot-luchtverdedigingssysteem in het land te stationeren als bescherming tegen aanvallen uit Syrië. Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de enige NAVO-landen die over Patriots beschikken.

Het zal naar verwachting nog enkele weken duren voordat de eerste Patriots kunnen worden ingezet in het kader van de zogenoemde operatie Actief Hek (Active Fence). De Turken willen de Patriots ter bescherming en verdediging van hun grondgebied en bevolking, niet om een vliegverbod boven Syrië af te dwingen. Nederland overweegt de uitzending van Patriots.

Het NAVO-besluit valt tijdens een 2-daagse bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 NAVO-lidstaten op het hoofdkwartier van het bondgenootschap in Brussel. Het eerste punt op de agenda is een gesprek met hun Russische collega Sergej Lavrov, die kritiek uitte op de plaatsing van de Patriotraketten. Moskou geldt als bondgenoot van het Syrische regime.