FOK! wat een weer...Interessant weer!

Goedemorgen!  Er staan ons een aantal interessante weerdagen te wachten. Bijna elk weersverschijnsel is mogelijk de komende dagen en dat maakt het tot een leuke en spannende uitdaging om een zo goed mogelijke voorspelling te maken. Vandaag is het nog wel vrij duidelijk.

Er is vrij veel bewolking en er zullen een aantal stevige buien van noord naar zuid over het land gaan trekken. Hierbij is onweer en hagel heel goed mogelijk. De kans op sneeuw is vandaag erg klein omdat de temperatuur tot 6 graden oploopt. De wind is vandaag wel heel nadrukkelijk aanwezig en draait van west naar noord en is gedurende de hele dag vrij krachtig tot hard. Dat wil zeggen 4 tot 5 in het binnenland en 6 tot 7 langs de kust.

De komende dagen zijn dus bijzonder interessant om te volgen. Er zal vooral morgen en overmorgen onstabiele lucht worden aangevoerd waarin buien zullen ontstaan. Overdag kunnen deze in het binnenland voor winterse neerslag gaan zorgen, maar echt wit zal het denk ik alleen op de wat hoger gelegen plaatsen gaan worden en dan denk ik vooral aan de Veluwe en de Limburgse Heuvels. En dan blijft er natuurlijk ook nog de vraag over of we allemáál wel een bui over ons heen zullen krijgen, maar ook dit is iets wat heel lastig te voorspellen is. In de nacht zullen de buien zich vooral gaan concentreren over de kustprovincies en in het noorden van het land, want met een noordwestelijke stroming zullen de buien in het binnenland grotendeels gaan uitdoven. Ook wil ik nog wel even zeggen dat we rekening moeten houden met gladheid als gevolg van opvriezing of van een winterse bui.

In de kustprovincies is de eerste dagen de kans op onweer het grootst en dit omwille van het relatief warme zeewater. Maar dan de vrijdag. Ik hoor iedereen al over sneeuwval, maar ík ga daar nog niet in mee. Het is namelijk nog heel goed mogelijk dat het grootste deel van het land 'gewoon' in de regen kan komen te zitten. Ik vind het voor vandaag nog véél te vroeg om daar al iets over te gaan zeggen, maar het is wel iets wat ik heel scherp zal blijven volgen de komende dagen.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

SneeuwGisteren viel er op vrij uitgebreide schaal de eerste echte sneeuw van het seizoen. Erwin Klein was op de Posbank en maakte deze fraaie foto. De neerslag was het meest actief in het westen, maar op de Posbank bleef de sneeuw het langst liggen.