'Snelweghuis' China toch gesloopt

Het huis van een Chinees echtpaar dat een symbool werd van verzet tegen oneerlijke en veelal te lage compensatiebetalingen door de Chinese autoriteiten is toch gesloopt. Foto's van de woning van vijf verdiepingen middenin een asfaltvlakte gingen afgelopen week de hele wereld over.

Eendenboer Luo Baogen en zijn vrouw zijn uiteindelijk akkoord gegaan met een vergoeding van omgerekend 32 duizend euro, zei het hoofd van het dorp Xiayangzhang, in de westelijke provincie Zhejiang. De woning werd zaterdag met bulldozers tegen de vlakte geworpen. Luo zelf was telefonisch onbereikbaar.

De buurt waar de twee woonden moest plaats maken voor een belangrijke verkeersweg. Luo (67) had de bouw van zijn huis net voor een bedrag van 74 duizend euro afgerond toen de bouw van de weg begon en de autoriteiten hem een schadevergoeding van 27 duizend euro boden. Dat bod werd door Luo weggewuifd.

Waarom Luo het bod van 32 duizend euro uiteindelijk wel accepteerde is niet duidelijk. Volgens dorpshoofd Chen Xuecai was Luo alle aandacht van de media moe en ging hij vrijwillig akkoord.