Kamermeerderheid wil strenger anti-rookbeleid

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een strenger anti-rookbeleid. PvdA, SP, D66 en CDA willen dat staatssecretaris van Volksgezondheid en Welzijn Martin van Rijn (PvdA) meer doet dan alleen het verhogen van de minimumleeftijd om tabak te mogen kopen, bleek vrijdagavond in Nieuwsuur.

De partijen willen dat Van Rijn met een tabaksnota komt waarin bijvoorbeeld staat dat de prijs van tabak omhoog gaat, er meer wordt voorgelicht en het aantal verkooppunten wordt teruggedrongen. Ze vinden ook dat de verpakkingen minder aantrekkelijk moeten worden gemaakt.

"Er gaan mensen dood aan. Dus ik vind dat je daar als overheid een verantwoordelijkheid te nemen hebt", zegt PvdA-kamerlid Myrthe Hilkens in het programma.

Het aantal rokers is voor het eerst sinds lange tijd weer gestegen, bleek vorige maand uit onderzoek van TNS Nipo. Volgens critici komt dat door het milde rookbeleid van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), die in het vorige kabinet de portefeuille rond tabak en het rookverbod beheerde. Ze beschuldigen haar ervan een loyale bondgenoot van de tabaksindustrie te zijn.