Monty Python voor rechter gesleept om royalty's

De heren van Monty Python zijn voor de rechter gesleept door de producent van hun film Monty Python and the Holy Grail. Mark Forstater beweert dat het komediegezelschap hem niet het afgesproken bedrag aan royalty's heeft gegeven voor de musical die later van de film is gemaakt. De twee partijen troffen elkaar vrijdag in de rechtszaal.

Spamalot, de musicalversie van de film van de Britse grapjassen uit 1975, ging in 2005 in première en is nog steeds te zien. Volgens de advocaat van Forstater stond in zijn contract voor de film dat hij bij toekomstige spin-offs evenveel royalty's zou opstrijken als de Monty Python-leden. Dat is volgens hem niet gebeurd.

Monty Python-leden Eric Idle, Michael Palin en Terry Jones deden vrijdag hun verhaal in een poging de rechter de overtuigen van Forstaters ongelijk. John Cleese en Terry Gilliam waren niet van de partij. Het zesde lid, Graham Chapman, overleed in 1989. De advocaten van het komediegezelschap komen later aan het woord.

De advocaat van Forstater laat weten dat de producent naar de rechter stapte vanwege diens 'moeilijke financiële omstandigheden'. Hij werd vorig jaar failliet verklaard.