Grondwet Egypte in allerijl goedgekeurd

Leden van de Moslimbroederschap in de grondwetgevende vergadering van Egypte hebben vrijdag in allerijl een ontwerpgrondwet goedgekeurd. Ze deden dat om een mogelijke rechterlijke uitspraak voor te zijn waarmee de vergadering wordt ontbonden. Door de overhaaste goedkeuring van de grondwet zullen de spanningen tussen de oppositie en president Mohammed Morsi, die lid is van de Moslimbroederschap, verder oplopen. Vorige week trok Morsi de macht vrijwel volledig naar zich toe, door de rechterlijke macht per decreet buiten spel te zetten.

Volgens juridische deskundigen geeft de nieuwe grondwet islamitische geestelijken zeggenschap over wetgeving en worden de vrijheid van meningsuiting, vrouwenrechten en andere vrijheden erdoor ingeperkt. De ontwerpgrondwet moet binnen dertig dagen per referendum aan de bevolking worden voorgelegd. Morsi zei donderdag dat dat 'binnenkort' zal gebeuren. De oppositie heeft de bevolking opgeroepen vrijdag in groten getale te komen demonstreren op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro. Ook in andere steden staan demonstraties gepland.

Ongeveer dertig liberale, seculiere en christelijke leden hebben zich de afgelopen week teruggetrokken uit de honderd leden tellende grondwetgevende vergadering. Ze deden dat omdat de islamisten de vergadering volgens hen hebben gekaapt. De stemming over de ontwerpgrondwet werd eigenlijk pas over een maand of twee verwacht, maar zondag bepaalt het Constitutioneel Hof of de grondwetgevende vergadering moet worden ontbonden. Met de aankondiging dat het zich zou uitspreken over de legitimiteit van de grondwetgevende vergadering liet het hof zien de decreten van Morsi aan zijn laars te lappen. Het hof zal zondag mogelijk ook de senaat ontbinden. De meeste Egyptische rechters zijn uit protest tegen Morsi's decreten in staking gegaan.

De grondwetgevende vergadering deed er zestien uur over om de nieuwe grondwet goed te keuren. De 230 artikelen waaruit de wet bestaat werden stuk voor stuk in stemming gebracht. Voorzitter Hossam al-Ghiryani zette de leden daarbij bij tijd en wijle behoorlijk onder druk. Toen zestien leden tegen een bepaald artikel stemden, wees hij hen erop dat de goedkeuring hierdoor 48 uur vertraging zou oplopen. Toen hij het artikel vervolgens nogmaals in stemming bracht stemden nog slechts vier leden tegen.

Oppositieleider Mohamed ElBaradei voorspelde dat de nieuwe grondwet geen lang leven beschoren is. "Hij zal tot de politieke folklore gaan behoren en in de vuilnisbak van de geschiedenis verdwijnen", zei hij. Het Nationaal Reddingsfront, een door ElBaradei en anderen opgericht oppositieverbond, stelde dat de grondwetgevende vergadering haar legitimiteit is kwijtgeraakt. De oppositie is er nog niet uit of ze het referendum over de nieuwe grondwet zal boycotten, of de kiezers zal oproepen massaal tegen te stemmen.


Grondwet Egypte in allerijl goedgekeurd (Foto: Novum)