Coalitiepartijen op fors verlies

De coalitie van PvdA en VVD staan in de Politieke Barometer van Ipsos Synovate op fors verlies. De partijen hebben samen nog maar 61 zetels, drie minder dan bij de laatste peiling en achttien minder dan bij de verkiezingen.

De partij van Mark Rutte levert twee zetels in ten opzichte van twee weken geleden en de partij van Diederik Samsom een. De PVV blijft net als twee weken geleden steken op achttien zetels, het CDA op dertien en GroenLinks op drie. De SP verliest er twee om uit te komen op zeventien.

D66 en 50 Plus doen het een stuk beter dan de coalitiepartijen. Beide partijen houden een stijgende lijn vast. De partij van Henk Krol komt deze week uit op zeven zetels, twee meer dan twee weken geleden en vijf meer dan in de Kamer. D66 stijgt naar achttien, twee meer dan bij de vorige peiling en zes meer dan bij de verkiezingen.

Uit de peiling bleek verder dat de mislukte Eurotop van vorige week het vertrouwen in de euro geen goed gedaan heeft. Het vertrouwen in de waardevastheid van de munt daalde van een 5,8 naar een 5,3. Ruim een kwart denkt dat de problemen met de euro binnen drie jaar zijn opgelost, het laagste aantal in anderhalf jaar, toen de vraag voor het eerst werd gesteld.