'Antibiotica in een derde sloten'

In akker- en veeteeltgebieden is een op de drie sloten vervuild met antibiotica. Dat stelt dierenrechtenorganisatie Wakker Dier op basis van een onderzoek dat het heeft laten uitvoeren door het Rikilt, een instituut voor voedselveiligheid.

Deze week bleek uit ander onderzoek dat het antibioticagebruik in de veehouderij sinds 2009 is gehalveerd, maar volgens Wakker Dier is nog altijd sprake van massaal gebruik. Vorig jaar verbruikte de veeteelt volgens de stichting 338 ton antibiotica. Wakker Dier zegt hier een extra reden in te zien om af te stappen van goedkoop vlees. Bij dieren die goed worden gehouden is namelijk minder of geen antibiotica nodig.

Afhankelijk van het soort antibioticum zou dertig tot negentig procent van het middel weer worden uitgepoept. Die mest wordt vervolgens verspreid over het land en komt uiteindelijk in de sloot terecht. In gebieden met veel antibiotica komen meer bacteriën voor die niet meer met deze middelen zijn te bestrijden.

Het ontstaan van resistente bacteriën kan een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Boeren die antibiotica willen gebruiken die van groot belang zijn voor de volksgezondheid, moeten vanaf volgend jaar eerst testen of de bacteriën die ze willen bestrijden daar gevoelig voor zijn.

Een voorbeeld van een resistente bacterie is MRSA, ook bekend als de ziekenhuisbacterie. Sinds in 2006 bleek dat een groot deel van de varkens en varkenshouders de bacterie draagt, wordt aan ziekenhuispatiënten gevraagd of zij in contact zijn geweest met levende varkens. Als dat het geval is, worden zij eerst op de aanwezigheid van MRSA gecontroleerd.