NAVO bezoekt zuidoosten Turkije om Patriots

Een team van de NAVO is woensdag in het zuidoosten van Turkije aangekomen om te kijken naar geschikte locaties voor de plaatsing van Patriot-raketten. Dat heeft het Turkse staatspersbureau Anadolu gemeld. De Patriots moeten worden geplaatst bij de Turks-Syrische grens om Turkije te beschermen tegen luchtaanvallen vanuit Syrië.

Het NAVO-team bezocht militaire bases in de provincie Malatya, ongeveer tweehonderd kilometer van de grens van met Syrië. In de provincie staat al een radarsysteem van de NAVO dat wordt gebruikt voor het onderscheppen van raketten.

De verwachting is dat de NAVO het onderzoek naar geschikte locaties over enkele dagen heeft afgerond. Vervolgens worden de aanbevelingen doorgestuurd naar de militaire autoriteiten van het bondgenootschap. "Deze aanbeveling is een belangrijk onderdeel van de besluitvorming in de (Noord-Atlantische) Raad", aldus NAVO-woordvoerder Carmen Romero. Ze zei tevens dat 'bondgenoten die de beschikking hebben over Patriots hebben gezegd van plan te zijn de Turkse defensie te versterken'.

Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland hebben Patriots in hun arsenaal. Het ligt in de lijn der verwachting dat Duitsland of Nederland de Patriots gaan leveren. Voordat het zover komt, moet echter eerst worden gestemd over de plannen door de Bonsdag of de Tweede Kamer. Als er eenmaal een akkoord is bereikt over de plaatsing en levering van de Patriots, duurt het nog zeker een maand voordat de raketsystemen operationeel zijn.

Aangenomen wordt dat Syrië de beschikking heeft over honderden ballistische raketten die met een chemische raketkop kunnen worden uitgerust.