'Te weinig gepoept door vieze wc'

Een vies toilet is voor ruim zestig procent van de Nederlanders een van de redenen om niet te gaan poepen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting, die hierdoor vreest voor problemen met de stoelgang.

Naast een vieze wc zijn 'mensen in de buurt' een reden op de ontlasting op te houden. Ook kunnen sommige mensen simpelweg niet buiten de deur naar het toilet. Toch benadrukt de stichting dat een regelmatige stoelgang net als voeding, voldoende drinken en bewegen belangrijk is voor een gezonde spijsvertering.

Mensen wordt geadviseerd om bij het voelen van de eerste toiletdrang direct naar de wc te gaan en ruim de tijd voor de zit te nemen. Hiermee kan volgens de stichting het aantal toiletbezoeken worden verminderd of zelfs voorkomen.

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat 56 procent van de ondervraagden leesvoer naar het toilet meeneemt. Om mensen te stimuleren regelmatig een wc te bezoeken heeft de Maag Lever Darm Stichting het Eerste Nederlandse WC Doeboek uitgegeven. Hierin staan gezondheidtips, columns en ideeën om de tijd op het toilet aangenamer te maken.