'Sinterklaastaart HEMA verdient de roe'

De sinterklaastaart van HEMA is een taart die aan elkaar hangt van verdikkingsmiddelen, stabilisatoren en emulgatoren. Dat stelt consumentorganisatie Foodwatch na het onderzoeken van de slagroomtaart, 'die zijn kleur en smaak krijgt uit de chemie'.

Volgens Foodwatch valt HEMA, die voor kinderproducten voornamelijk natuurlijke ingrediënten wil gebruiken, door de mand met deze kindertaart. De organisatie trof er 65 ingrediënten in aan en 28 zogenoemde E-nummers.

De kindertaart kan bovendien met kinderhandjes gemaakt zijn, stelt Foodwatch. "HEMA beweert een eerlijke prijs te geven aan boeren in ontwikkelingslanden, maar kan niet bevestigen dat de cacaoboter en de suikers in deze taart een keurmerk hebben."

Vergeleken met de sinterklaastaart van vorig jaar is de kwaliteit er volgens Foodwatch op achteruit gegaan. Er zitten meer suikers in de taart, waaronder 'spotgoedkoop glucose-fructosestroop, wat mensen tot dooreten verleidt'. Een flink aantal toevoegingen veroorzaakt bovendien winderigheid of heeft een laxerende werking. Ook kunnen er ingrediënten in de taart zitten die sommigen volgens religieuze spijswetten niet mogen eten, zoals varkensvet en kleurstof gewonnen uit schildluizen.

HEMA beraadt zich nog op een reactie op de aantijgingen van Foodwatch, liet een woordvoerder weten.