Mogelijk onnodige hersenoperaties Twents ziekenhuis

Dertien mensen hebben in het Medisch Spectrum Twente (MST) mogelijk onnodig een hersenoperatie ondergaan. De patiënten werden doorverwezen door de omstreden oud-neuroloog Ernst Jansen Steur. Dat blijkt uit onderzoek van het Twentse ziekenhuis, meldt de NOS woensdag.

De rechtszaak tegen de aan medicijnen verslaafde ex-neuroloog, die in het MST sinds 1992 jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde, gaat woensdag van start in Almelo. Jansen Steur wordt verdacht van het opzettelijk benadelen van de gezondheid van patiënten, diefstal en valsheid in geschrifte. Ook zou hij hulpbehoevenden in een hulpeloze toestand hebben gebracht en gelaten.

In totaal onderzocht het ziekenhuis 120 operaties. Bij dertien daarvan zijn er aanwijzingen dat deze mogelijk ten onrechte werden uitgevoerd. Die operaties zijn bijna allemaal uitgevoerd door een chirurg tussen 1996 en 2003, na verwijzing door Jansen Steur. Inmiddels zit die neurochirurg in afwachting van verder onderzoek thuis

Onder de dertien zijn vijf gevallen waarvan na de operatie is vast komen te staan dat de diagnose van de oud-neuroloog niet klopte. Bij drie jonge mensen met beginnende dementie werd een hersenbiopsie uitgevoerd. Die procedure is ongebruikelijk. Bij de overige vijf zijn andere operaties uitgevoerd op basis van ongebruikelijke redenen.

Het onderzoek staat los van de rechtszaak. Het ziekenhuis laat de onderzoeksresultaten extern toetsen. Ook is de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingelicht.