Politie moet gevloerde wielrenner betalen

De Limburgse politie moet schadevergoeding betalen aan een Belgische wielrenner die werd gevloerd door een touw dat agenten in Thorn over de weg hadden gespannen. Er waren te weinig maatregelen genomen om het touw zichtbaar te maken, heeft een kantonrechter in Venlo bepaald.

In oktober 2010 ontsnapten paarden in Thorn. Omdat dit in de buurt van de A2 gebeurde, zetten de agenten de weg bij twee wildroosters af, om te voorkomen dat de dieren de snelweg op zouden rennen. Op een punt gebeurde dat met afzetlint, maar omdat het lint toen op was werd het andere wildrooster afgezet met oranje touw en een stukje afzetlint als markering.

De wielrenner had de eerste afzetting met lint gezien en was het gebied via een poortje naast het eerste wildrooster binnengekomen. Bij het tweede wildrooster fietste hij vanuit het zonlicht de schaduw in en daardoor had hij het touw niet gezien. Hij kwam door het touw ten val en raakte gewond aan zijn achillespees en nekwervels. Ook liep hij onder meer een gespleten lip op en raakte zijn fiets beschadigd.

De rechter concludeert dat het lint niet zichtbaar genoeg was omdat 'geen redelijk denkende persoon willens en wetens tegen een dergelijke afzetting fietst'. Dat de politie niet meer afzetlint bij zich had, komt volgens de rechter voor haar eigen rekening.

De wielrenner en de politie moeten het onderling eens zien te worden over de hoogte van het uit te keren bedrag. Advocaat Clements Meerts heeft de schade voor zijn cliënt geraamd op 23.000 euro. Een woordvoerder kan niet zeggen of de politie akkoord gaat met dit bedrag. Als de partijen het niet eens worden, moet de hoogte van het bedrag in een nieuwe procedure worden bepaald.