Meer meisjes dan jongens door chemicaliën

FatalException herschreef voor ons via de nieuws-submit het volgende bericht:

Er zijn aanwijzingen dat hormoon-afbrekende chemicaliën er voor kunnen zorgen dat er veel meer meisjes dan jongetjes geboren worden. De bewijzen hiervoor stapelen zich op. Eerder dit jaar meldde New Scientist dat als de moeder tijdens de zwangerschap blootgesteld werd aan de groep chemische verbindingen ftalaten, de geboren jongetjes kleine penisjes hadden. Dit was de eerste directe aanwijzing dat zulke chemicaliën foetussen in de baarmoeder kunnen vervrouwelijken.

Nu is er ontdekt dat in een stad naast het Lambton Chemical Valley complex in Ontario (Canada) twee keer zoveel meisjes als jongens geboren worden. Hoewel er nog geen bewijs is dat het door chemicaliën komt, zijn er in de grond hoge hoeveelheden hexachloorbenzeen gevonden. Deze chemische stof heeft ook hormoon-afbrekende eigenschappen. Daarnaast worden er ftalaten uitgestoten in delen van het bedrijf, waarvan al eerder vermoed werd dat ze baby's vrouwelijker maakten.

De hoeveelheid jongetjes die geboren werd daalde rond 1993, zegt Constanze Mackenzie van de Universiteit van Ottawa. En dit is sindsdien alleen maar erger geworden. Tussen 1999 en 2003 werden er in de gemeente 46 jongetjes tegenover 86 meisjes geboren.

Mensen die in de stad wonen hebben nog geen bloedtest gedaan of de vervuilers daarin aanwezig waren, maar de chemicaliën staan op de eerste plek als veroorzakers van de vele meisjes die geboren worden.