President terug in Mauritanië

De Mauritaanse president Mohamed Ould Abdel Aziz is zaterdag in zijn land teruggekeerd. Hij verbleef de afgelopen vijf weken in Frankrijk om te worden behandeld voor schotwonden nadat hij bij een controlepost per abuis onder vuur was genomen.

Met zijn terugkeer moet een einde komen aan speculaties over zijn gezondheidstoestand en de toekomst van het land. Mauritanië heeft sinds de jaren zeventig zes staatsgrepen doorgemaakt en een langdurig verblijf van Aziz in het buitenland had instabiliteit kunnen brengen.

In een verklaring voor Radio France International zei Aziz dat hij geen moment bang is geweest voor een coup door het leger. "Ik heb volledig vertrouwen in de Mauritaanse krijgsmacht", zei hij.

Aziz, voormalig legergeneraal, kwam in 2008 zelf aan de macht door een staatsgreep tegen de eerste en tot nog toe enige democratisch gekozen leider van het land. Zijn coup werd internationaal veroordeeld, maar Aziz heeft zich ontpopt als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen extremistische moslims in de Sahara.