Arts kan verdienen aan patiënt die dossier deelt

Artsen en apothekers kunnen straks geld verdienen aan patiënten die toestemming geven hun dossier te delen. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Volgens plannen kunnen artsen van wie meer dan negentig procent van de patiënten toestemming geeft tot 125 procent terugkrijgen van de kosten die ze moeten maken.

Na het sneven van het wettelijk geregelde elektronisch patiëntendossier (EPD) in de Eerste Kamer in april vorig jaar werken huisartsen, apothekers en ziekenhuizen aan een doorstart van het systeem. Zorgverzekeraars vergoeden de kosten die zorgaanbieders maken voor elke patiënt die wordt aangemeld.

De Tilburgse hoogleraar recht en informatisering Corien Prins noemt het plan in de krant 'uiterst onwenselijk'. "Geld mag nooit een middel zijn om huisartsen te verleiden de privacy van hun patiënten met een korreltje zout te nemen."

Een woordvoerder van VZVZ, de organisatie achter de opvolger van het EPD, wil in de krant niet ingaan op de reden dat in sommige gevallen een hoger bedrag dan de werkelijke kosten wordt uitgekeerd. De details rond de vergoedingen zouden nog niet helemaal rond zijn. "Zolang die gesprekken nog lopen, hebben wij besloten hierover geen verdere informatie te geven."