'Bestrijd hackers met expertise, niet met regels'

Meer regelgeving is niet de oplossing in de strijd tegen cybercriminaliteit. De overheid moet juist investeren in meer expertise, stelt Bits of Freedom in een notitie die ook door onder anderen verschillende professoren van Nederlandse universiteiten, het Humanistisch Verbond en Stichting Privacy First is ondertekend.

De notitie is bedoeld als achtergrondinformatie voor een overleg in de Tweede Kamer begin december over het cybersecuritybeleid. Volgens Bits of Freedom laat de overheid zich op dit gebied te veel leiden door incidenten. "De overheid mist visie op wat goed cybersecuritybeleid omvat. Bovendien dreigt het internet door extreme voorstellen in plaats van veiliger juist ónveiliger te worden."

Volgens de organisatie komen de meeste veiligheidsproblemen door simpele 'kwetsbaarheden', die eenvoudig kunnen worden opgelost. Zo zouden er minder privacygevoelige gegevens moeten worden opgeslagen, zoals vingerafdrukken, telefoongegevens en verkeersgegevens. "Met beginselen als dataminimalisatie of decentralisatie kunnen we het volgende datalek voorkomen, simpelweg omdat er niets of niet genoeg te lekken valt."

Ook moet worden geïnvesteerd in kennis en capaciteit bij de overheid en politie, vindt Bits of Freedom. "De overheid beschikt nu vaak niet over voldoende kennis en capaciteit om adequaat te reageren op cybersecurityincidenten en de bestaande bevoegdheden effectief te gebruiken."

Verder zou de overheid het goede voorbeeld moeten geven door minder afhankelijk te zijn van externe partijen en door internetters structureel voor te lichten over hoe zij hun eigen veiligheid kunnen verbeteren.