Opstelten begrijpt politiebonden niet

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kan weinig begrip opbrengen voor de politiebonden, die vorige week het overleg over de vorming van de nationale politie hebben opgeschort. "Ik begrijp niet waarom mensen weglopen, want we moeten gewoon samen zakendoen", zei Opstelten donderdag in een Kamerdebat over de politie.

De bonden verwijten Opstelten dat hij de belofte dat agenten er in salaris niet op achteruitgaan niet nakomt. "Ik herken me daar totaal niet in", herhaalde Opstelten. Vrijdag zei de minister al dat het opschorten van het overleg door de bonden hem compleet had verrast.

"We moeten zorgen dat we zo snel mogelijk gewoon weer aan tafel komen", zei de bewindsman. "Er mag een verschil van mening zijn, maar weglopen is nooit de goede manier."

Voorzitter van politievakbond ACP Gerrit van der Kamp laat weten dat er voorlopig geen sprake is van het heropenen van de gesprekken. "Het overleg blijft gewoon opgeschort", zegt hij. "Ik begrijp niet zo goed dat Opstelten het niet begrijpt. Wij hebben duidelijk gemaakt waarom wij niet meer door weer praten."


Opstelten begrijpt politiebonden niet (Foto: Novum)