Schultz past onduidelijke snelheidsborden aan

De verkeersborden die voor onduidelijkheid zorgen bij automobilisten over de geldende maximumsnelheid worden aangepast. Dat maakte minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) donderdag duidelijk tijdens de begrotingsbehandeling van haar ministerie in de Tweede Kamer.

Verschillende Kamerleden klaagden over de ontstane onduidelijkheid door de invoering van de nieuwe maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Zo zijn verschillende borden voorzien van een onderbord met daarop een tijdsafbakening, die ook nog eens verband kan houden met al dan niet geopende spitsstroken. Dat leidt tot verwarring en leidt automobilisten af, klonk het.

Schultz erkende de onduidelijkheid. De plaatsing van onderborden is 'niet altijd ideaal'. Die worden dan ook vervangen door zogeheten rotatieborden, waarbij in een oogopslag duidelijk is wat de maximumsnelheid op dat moment is. Afhankelijk van de openstelling van de spitsstroken, verandert ook het bord. Deze aangepaste 'spitsstrookborden' moeten halverwege volgend jaar zijn geplaatst.

De bewindsvrouw zei verder dat de matrixborden boven de weg niet geschikt zijn om de afwijkende maximumsnelheden te tonen. Die kunnen weliswaar worden aangepast, maar dat is vrij duur. Schultz verwacht voor de toekomst veel van navigatiesystemen in de auto, waarop automobilisten kunnen zien wat de maximumsnelheid is voor het wegdeel waarop zij rijden.