Onderzoek Facebookrellen kost vier ton

Het onderzoek naar de Facebookrellen in Haren kost 389.000 euro. Het leeuwendeel wordt betaald door het ministerie van Veiligheid en Justitie omdat de uitkomsten van het onderzoek voor heel Nederland van belang zijn, meldt de gemeente donderdag.

Het ministerie betaalt een kleine drie ton. De overige negentigduizend euro wordt evenredig gedragen door gemeente, politie en justitie. Voor het onderzoek onder leiding van voormalig PvdA-leider Job Cohen worden de rellen via interviews gereconstrueerd. Ook de verslagen van de vergaderingen van het crisismanagement worden hierin meegenomen.

De kosten zouden in vergelijking met soortgelijke andere onderzoeken laag zijn. De commissie verwacht tot maart nodig te hebben om alle relevante aspecten van de uit de hand gelopen avond te onderzoeken.

De NOS meldde eerder dat het draaiboek van de politie onder de maat was. Er zouden te weinig agenten zijn ingezet en belangrijke gegevens waren niet bekend.

Het Project X-feest in Haren ontstond eind september toen een meisje uit de Groningse plaats op Facebook aankondigde haar verjaardag te willen vieren. Omdat ze vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging, kwamen duizenden ongenode gasten naar Haren. Bij de rellen die uitbraken, raakten tientallen mensen gewond.