'Verzonnen' straatroof blijkt toch echt

Een straatroof in Groningen waarvan de politie dacht dat die was verzonnen, blijkt toch te hebben plaatsgevonden. De telecomgegevens op basis waarvan de politie het slachtoffer als fantast bestempelde bleken verkeerde informatie te bevatten.

Een 31-jarige man uit Assen werd 13 april in de Groningse Korrewegwijk beroofd door drie mannen. Hij fietste op de Vrydemalaan toen een van hen hem met een wapen bedreigde en geld en zijn mobiele telefoon eiste. De daders renden weg toen de Assenaar hun had gegeven wat ze wilden.

Het slachtoffer deed aangifte. De politie stelde een onderzoek in en concludeerde begin augustus op basis van telecomgegevens dat de beroving een verzinsel was. Woensdag meldt de politie dat die conclusie onjuist en voorbarig was.

Uit aanvullend onderzoek bleek volgens de politie dat Vodafone de gegevens door een storing niet juist had doorgegeven. De officier van justitie heeft het dossier van de valse aangifte vervolgens geseponeerd.

Het Openbaar Ministerie en de politie betreuren de eerdere berichtgeving ten zeerste en hebben de Assenaar excuses aangeboden.

De beroofde man laat aan Novum Nieuws weten het 'erg kwalijk' te vinden dat hij van slachtoffer ineens als verdachte werd bestempeld. "Zonder inzet van mijn advocaat, die bleef aandringen op nader onderzoek, had dit heel anders kunnen aflopen." Hij overweegt een schadeclaim in te dienen.

Het onderzoek naar de daders heeft nog geen concrete aanwijzingen opgeleverd.