10 jaar kerk voor dodelijk ongeval

Tyler Alred, momenteel 17 jaren oud, veroorzaakte in december van vorig jaar een dodelijk ongeluk. Onder invloed van alcohol reed hij tegen een boom aan. Zijn beste vriend, de 16-jarige John Dum, kwam daarbij om het leven. Een rechter heeft hem daarvoor een wel heel ongewone straf gegeven.

Naast de normale dingen als een drank- en drugsverbod voor een jaar, besliste de rechter in Muskogee in de staat Oklahoma ook dat Alred een anti-drank- en drugsarmband moet dragen, zijn middelbare school afmaken, en een lasdiploma moet halen. Maar de meest opmerkelijke straf is dat Alred tien jaar lang iedere zondag naar de mis moet.

Verschillende mensenrechtenorganisaties zijn het daar niet mee eens. Zo zegt de ACLU, de belangrijkste voorvechter van burgerlijke rechten in de VS, stelt dat dit recht tegen het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet ingaat. Die bepaalt namelijk een scheiding van kerk en staat, die hierdoor geschonden zal worden.

Ook priester Bruce Prescott, voorzitter van de afdeling in Oklahoma van Amerikanen Verenigd voor Scheiding van Kerk en Staat protesteert: "Religie is geen instrument van de staat, en het is zeker niet aan de staat om het te gebruiken als instrument van rehabilitatie." Daarnaast wijst hij op de praktische problemen: "Wat zal de rechter doen als de jongeman zijn geloof verandert in de komende jaren? Mag hij dan naar een moskee gaan of atheïst worden?"

Rechter Mike Norman blijft zijn beslissing verdedigen: "Beide families waren tevreden met de beslissing. Ik sprak met het OM voor ik de straf uitdeelde. Ik deed wat ik nodig achtte." Hij wijst er nog op dat hij al vaker deze voorwaarde gesteld heeft, vooral in rechtszaken rond alimentatie. Alred zelf vindt het niet zo erg, zo zegt zijn advocaat, want hij gaat al iedere week naar de kerk.