Deel asielzoekers Amsterdam in hongerstaking

Een deel van de uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Amsterdam is in hongerstaking gegaan. Dat laten de bewoners van het kamp aan de Notweg weten op hun website. Ze eisen een oplossing van de overheid.

"Het enige dat de overheid ons biedt, is ons wegstoppen in een asielzoekerscentrum voor een maand om ons vervolgens op weer op straat te gooien als we niet meewerken aan uitzetting", aldus de asielzoekers. Onacceptabel, vinden ze. "Ons leven is in gevaar in onze eigen landen."

De asielzoekers zeggen dat de meerderheid meedoet aan de hongerstaking. "In hongerstaking gaan in de winter, in een tentenkamp, met al veel mensen ziek, is levensgevaarlijk. We hopen dat de regering eindelijk onze wanhoop begrijpt en onze roep om hulp."

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) wil het tentenkamp weg hebben, anders gaat de gemeente over tot ontruiming. Hij wil het eigenlijk zover niet laten komen en regelde opvang bij andere gemeenten, hoewel dit maar een tijdelijke oplossing is.

Het aanbod van Van der Laan houdt in dat de 88 aanwezige asielzoekers in het kamp gedurende dertig dagen 'bed, bad en brood' krijgen in een dak- en thuislozenopvang. De asielzoekers hebben nog niet op dit voorstel gereageerd.

Update 18.14 uur
Woensdagmiddag is door het vluchtelingensteunpunt ASKV soep uitgedeeld, schrijft Het Parool. Die werd gretig naar binnen werd gelepeld door de voornamelijk Afrikaanse aanwezigen in het kamp. Ook de hongerstakende Ali uit Somalië zat met een dampende kom. "Soep is geen eten", tekende de verslaggever op uit zijn mond. Volgens een andere Somaliër, Robert, zijn er wel 'echte' hongerstakers, maar hij kon niet zeggen waar die waren. Over de hongerstaking had men het verder niet meer, wel riepen de aanwezigen symphatisanten op om donderdag naar de rechtbank te komen, waar het bezwaar tegen de ontruiming van het kamp wordt behandeld.