GroenLinks: gemeenten moeten kabinet negeren

Gemeenten moeten het kabinetsbeleid negeren en opvang bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat zeggen GroenLinks-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Bram van Ojik en de GroenLinks-fractievoorzitters van de vier grote steden.

Sinds 2010 mogen gemeenten geen opvang meer bieden aan uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de GroenLinksers is dat problematisch, omdat illegalen vervolgens over straat gaan zwerven. "Gemeenten worden direct geconfronteerd met de schrijnende gevolgen van het falende beleid", stellen de vijf politici op de opiniesite joop.nl. Bovendien hebben gemeenten volgens internationale verdragen zorgplicht.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) moet de gemeenten weer het recht geven asielzoekers op te vangen en ze daar ook geld voor geven, vinden de GroenLinksers. "Zolang Teeven niet over de brug komt, roepen wij alle gemeenten van Nederland op om ongehoorzaam te zijn en opvang te bieden aan deze mensen."

GroenLinks is positief over het aanbod dat de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) heeft gedaan aan de asielzoekers in het tentenkamp in de wijk Osdorp. Van der Laan heeft de burgemeesters van tien gemeenten bereid gevonden de asielzoekers tijdelijk op te vangen.

De Tweede Kamer spreekt woensdagmiddag met Teeven over de tentenkampen van uitgeprocedeerde asielzoekers.