'VVD is de weg kwijt'

De VVD heeft dinsdagavond kritiek gekregen vanwege de instemming met een extra bezuiniging van 250 miljoen euro op het infrastructuurfonds. Dat gebeurde tijdens de behandeling van de begroting van minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). Het CDA liet weten de bezuinigingen niet te steunen.

VVD-Kamerlid Ton Elias begon zijn betoog met de constatering dat bereikbaarheid zeer belangrijk is voor zijn partij. Hij werd vrijwel meteen geïnterrumpeerd door de voormalige coalitiepartner CDA. Sander de Rouwe zei geen waarde te hechten aan deze woorden, aangezien de VVD heeft ingestemd met de extra bezuinigingen.

De VVD had juist beloofd om extra te investeren in wegen, maar doet nu het tegenovergestelde en 'bezuinigt gewoon miljarden extra op infrastructuur', zei hij. "De VVD is gewoon de weg kwijt", concludeerde De Rouwe. Ook de voormalige gedoogpartner PVV herinnerde Elias eraan dat een jaar geleden investeren in wegen nog 'topprioriteit' was.

De Rouwe liet desgevraagd aan Elias weten dat zijn partij de bezuinigingen niet zal steunen. Die zullen leiden tot minder infrastructuur en meer files, voorspelde hij. "Daar gaan we natuurlijk niet aan meewerken." De CDA'er noemde het 'absurd' om zoveel te bezuinigen en riep de VVD op om te heronderhandelen met de PvdA in plaats van zich te laten 'leegplukken' door die partij.

Machiel de Graaf (PVV) wilde weten wat de VVD eraan gaat doen dat automobilisten niet de dupe worden van de extra bezuinigingen. Elias antwoordde dat zijn partij 'niet blij' is met de extra bezuinigingen, maar dat hij ook staat voor zijn handtekening. Wel wil hij dat de invulling van de 250 miljoen niet 'eendimensionaal' geschiedt.

Elias zei verder dat de VVD ondanks de bezuinigingen de komende jaren inzet op vijf 'topprioriteiten'. Dan gaat het om de doortrekking van de A15 naar de A12, uitbreiding van de wegen tussen Schiphol en Almere, het aanpakken van het knooppunt Hoevelaken bij Amersfoort en de 'fuik' op de N35 bij Wierden.

Schultz liet eerder weten dat zij nog niet weet welke projecten moeten worden geschrapt. Premier Mark Rutte (VVD) zei dat de bezuinigingen zowel ten koste van wegen als OV moeten gaan, maar partijleider Diederik Samsom (PvdA) wil dat het spoor daarbij wordt ontzien. Elias wil van de minister horen welke projecten de dupe worden. Schultz komt donderdag aan het woord.