Kroket steeds vaker thuis gefrituurd

Economische FOK!kers doen het al jaren, maar ook veel Nederlanders eten hun kroketje tegenwoordig steeds vaker thuis.

Jaarlijks gaat het om zo'n honderd miljoen exemplaren. "Steeds meer mensen hebben een frituurpan", verklaart een woordvoerder namens snackproducent Royaan.

In Nederland worden jaarlijks ruim driehonderd miljoen kroketten genuttigd, gemiddeld zo'n 25 stuks per jaar per volwassene, blijkt uit cijfers die Royaan dinsdag presenteerde ter gelegenheid van de Nationale Week van de Croquet. Het gaat om het gemiddelde van de afgelopen jaren. De echte liefhebber eet er een stuk meer.

De Nederlandse supermarkten verkopen jaarlijks honderd miljoen exemplaren, de overige tweehonderd miljoen worden in de horeca genuttigd. De thuisconsumptie vertoont een lichte groei, er zijn geen exacte cijfers beschikbaar.

De kroket is een typisch Nederlandse snack. Zo'n 85 procent van de Nederlanders eet soms of geregeld een kroketje, bij voorkeur uit de hand. Een op de drie heeft er het liefst een broodje bij, al dan niet met mosterd.

Vooral vrijdag en zaterdag trakteren Nederlanders zich graag op de snack. Ook de lunch is een populair kroketmoment. De rundvleeskroket wordt het meest gekozen, op de voet gevolgd door de kalfs- en goulashkroket. De saté- en kipkroket maken de top vijf vol.

Tijdens de Nationale Week van de Croquet kunnen consumenten bij ruim duizend horecagelegenheden in Nederland voor een euro genieten van een Van Dobben- of Kwekkeboom-kroket. Met een broodje komt er vijftig cent bij.

Submitter:  Bron: Novum