Gaza krijgt van Nederland drie miljoen extra aan hulp

Nederland trekt drie miljoen euro extra uit om de humanitaire noden in de Gazastrook te lenigen. Dat maakte minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilian Ploumen (PvdA) maandag bekend. Vooral aan medische hulp is veel behoefte.

Sinds het conflict tussen Israël en Gaza woensdag oplaaide is internationale hulp hard nodig, laat Ploumens ministerie weten. Gezien de isolatie van Gaza kan een intensivering van de strijd enorme humanitaire gevolgen hebben, denkt de minister. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft de mogelijkheid van humanitaire hulp dit weekend besproken met zijn Palestijnse collega Riyad Malki.

Nederland verhoogt de algemene bijdrage aan de VN-hulporganisatie UNRWA met twee miljoen euro tot vijftien miljoen. Daarnaast wordt via het Rode Kruis een miljoen euro beschikbaar gesteld, vooral voor levensreddende medische behandeling van gewonden. Eerder dit jaar was via de UNRWA en het Wereldvoedselprogramma al vijf miljoen euro beschikbaar gesteld voor Gaza en de Westelijke Jordaanoever.

Nederland dringt er samen met de internationale gemeenschap op aan dat Hamas en Israël stoppen met het geweld. De hoop is gevestigd op een bemiddelingspoging van Egypte.


Nederland geeft drie miljoen extra voor hulp Gaza (Foto: Novum)