Duitsland verhoogt Holocaust-uitkeringen

Duitsland verhoogt de uitkeringen aan joodse overlevenden van de Holocaust en breidt het aantal betalingen ook uit. Minister van financiën Wolfgang Schäuble ondertekent donderdag een amendement op het originele verdrag voor schadevergoedingen uit 1952.

De bijdrage voor de thuiszorg van overlevenden wordt verhoogd, overlevenden in Oost-Europa ontvangen een hoger pensioen en de definitie voor degenen die aanspraak kunnen maken op een vergoeding wordt verruimd.

Een nieuwe categorie overlevenden die onder het amendement ook vallen onder de groep slachtoffers die op betalingen kunnen rekenen zijn zo'n tachtigduizend joden die voor het oprukkende Duitse leger uit vluchtten en zich uiteindelijk vestigden in de voormalige Sovjet-Unie.

"De misdaden van de Holocaust zijn zo onbevattelijk immens dat je niet alle slachtoffers kunt kennen of achterhalen. Je zult dus keer op keer met aanpassingen moeten komen", zei Schäuble.

"Overlevenden vallen dagelijks weg, maar de andere kant van het verhaal is dat individuele overlevenden meer dan ooit hulp nodig hebben", zei de voorzitter van de Conferentie van Joodse Materiële Claims tegen Duitsland, Julius Berman.

Duitsland heeft ter compensatie van de misdrijven van de nazi's in totaal al zo'n zeventig miljard euro uitgekeerd.