Mensen zijn net varkens

Het complete genoom van het varken is ontrafeld. Onderzoekers uit verschillende landen onder leiding van onder anderen professor Martien Groenen van de Wageningen Universiteit zijn daarin geslaagd.

Varkens lijken genetisch gezien veel op mensen. Daarom is het dier zeer geschikt voor onderzoek naar toepassingen voor mensen. 

De ontrafeling van het genoom zorgt ervoor dat gerichter kan worden gefokt met varkens voor bijvoorbeeld een betere smaak van het varkensvlees. Vanwege de gelijkenis met de mens zijn er ook kansen voor biomedisch onderzoek. Bij de dieren waarvan tot nog toe het genoom in kaart is gebracht, hebben onderzoekers varianten van genen aangetroffen die bij de mens mogelijk een verhoogde kans geven op ziekten als obesitas, diabetes, Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Met het in kaart brengen van het varkensgenoom is twintig jaar geleden begonnen, maar door recente nieuwe technologieën is het aanzienlijk sneller afgerond. Voor het onderzoek is uiteindelijk het genoom van tientallen varkens van verschillende rassen en zo'n tien wilde zwijnen uit Europa en Azië ontrafeld. Het genoom van een varken bevat bijna drie miljard bouwstenen.

Het onderzoek wijst onder meer uit dat het reukvermogen zeer goed is ontwikkeld bij het varken. Van alle dieren waarvan tot nu toe het genoom in kaart is gebracht, heeft het varken het grootste aantal actieve genen voor het herkennen van geuren, aldus de Wageningen Universiteit. Het varken heeft echter minder genen voor smaak. "Hierdoor is het varken in staat voedsel te eten wat de mens als vies zou ervaren, zoals afval dat de mens achterlaat."


Onderzoekers ontrafelen genoom varken (Foto: Novum)