Normering topinkomens raakt vijfduizend bestuurders

De normering van de topinkomens in de publieke en semipublieke sector raakt vier- tot vijfduizend mensen. Dat stelt minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag in NRC Handelsblad. Het kabinet wil dat iedereen die voor de publieke zaak werkt niet meer verdient dan een minister.

De Eerste Kamer nam dinsdag een wet aan dit het salarisplafond in de publieke en semipublieke sector vaststelt op de zogenoemde balkenendenorm, 130 procent van een ministerssalaris. De balkenendenorm komt neer op 187.340 euro per jaar. Inclusief onkosten en pensioenbijdrage is het maximale bedrag 228.599 euro.

"Het is gewoon niet de bedoeling dat mensen die voor de publieke zaak werken, met vier ton naar huis gaan", zegt minister Plasterk. "Dat geldt ook voor bijvoorbeeld medisch specialisten of werknemers van de publieke omroep."

Zo'n zevenhonderd bestuurders gaan er door de nieuwe wet in beloning op achteruit, stelt Plasterk. Het kabinet is van plan om het salaris van topbestuurders nog verder terug te dringen.