Rutte krijgt kritiek op 'uitruilen'

Premier Mark Rutte (VVD) heeft woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring van de oppositie kritiek gekregen op de manier waarop het regeerakkoord met de PvdA tot stand is gekomen. De uitruil op belangrijke thema's vormt een 'grote zwakte' en misschien wel een 'tijdbom' onder het kabinet, zei fractieleider van de ChristenUnie Arie Slob.

Slob refereerde aan de inkomensafhankelijke zorgpremie, die al meteen tot een crisis leidde bij de achterban van de VVD. En dinsdag zei Diederik Samsom (PvdA) dat Nederland met de bezuiniging op ontwikkelingshulp onder de fatsoensgrens zakt. Dat is niet geruststellend voor de komende jaren, zei Slob. "Als de druk groot wordt, zoals bij de zorgpremie, hebben we meteen een probleem. Dan vrees ik echt het ergste voor de komende jaren."

Het uitruilen zorgt er volgens Slob eveneens voor dat het kabinet een gemeenschappelijke visie ontbeert, aangezien VVD en PvdA nu standpunten uit elkaars verkiezingsprogramma citeren. Sybrand van Haersma Buma (CDA) zei dat Rutte zich voor de verkiezingen nog verzette tegen nivellering, maar dit nu verdedigt. "Welke Mark Rutte is de echte?" Na twee weken regeren is de VVD 'dramatisch veranderd', zei hij.

Rutte sprak dat tegen. Hij antwoordde dat zijn achterban het moeilijk heeft met nivellerende maatregelen, maar dat er tevens begrip voor is dat het in het kader van grote bezuinigingen niet anders kan. Het kabinet heeft wel degelijk een gezamenlijke visie, die bestaat uit het op een sociale manier op orde brengen van de begroting en het aanjagen van de economie, aldus de premier.

Emile Roemer (SP) zei dat überhaupt geen sprake is van een gemeenschappelijke visie, maar dat Rutte het verhaal van een accountant ophangt. "Het is geld, geld, geld. Bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen", zei de SP'er. "Hoe kunt u spreken van een gezamenlijke visie als alleen maar is uitgeruild wat belangrijk is?" De kern van het regeerakkoord is neoliberaal beleid, zei hij opnieuw.

Rutte noemde dat 'onzin'. "We gaan niet blind bezuinigen", zei hij. "We doen dat op een fatsoenlijke manier."