Samsom aangevallen op principiële punten

Diederik Samsom is dinsdag door D66-leider Alexander Pechtold scherp bekritiseerd over het immigratiebeleid van het kabinet. Pechtold vroeg de PvdA-leider waarom hij op zo'n principieel punt heeft kunnen onderhandelen met de VVD.

Samsom nam het vorige kabinet geregeld onder vuur vanwege het stringente asiel- en immigratiebeleid. "Ik zie een inconsequentie tussen de Samsom van voor de verkiezingen en de Samsom na de verkiezingen", zei Pechtold tijdens het debat over de regeringsverklaring.

De D66-leider wees erop dat van het huidige kabinet mensen niet vijf maar zeven jaar in Nederland moeten zijn alvorens ze mogen stemmen. Samsom antwoordde dat daar geen principieel verschil tussen zit. Hij wees op het kinderpardon voor gewortelde minderjarige asielzoekers, dat is opgenomen in het regeerakkoord. ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob sprak schande van het strafbaar stellen van illegaliteit, wat het kabinet invoert.

Samsom kwam ook onder vuur van ChristenUnie, D66 en GroenLinks vanwege de bezuinigingen op ontwikkelingshulp waarmee hij heeft ingestemd. D66-leider Alexander Pechtold confronteerde Samsom ermee dat hij de internationale norm van 0,7 procent van het bbp eerder een 'fatsoensnorm' noemde. Slob hield Samsom voor dat er straks meer kinderen zullen 'doodgaan van de honger'.

Samsom erkende dat Nederland inmiddels onder de 'fatsoensgrens' zit, en zei dat hem dat 'als een steen op de maag ligt'. Hij herhaalde dat het resterende budget beter moet worden besteed dan voorheen gebeurde.

Ook SP heeft kritiek op Samsom
Van de SP kreeg Samsom forse kritiek over de bezuinigingen op het sociale beleid van het nieuwe kabinet. SP-leider Emile Roemer noemde de bezuinigingen op de sociale werkplaatsen de 'sociaaldemocratie onwaardig'.

Het kabinet bezuinigt op de sociale werkplaatsen. Wel komt er een quotum voor bedrijven om verplicht arbeidsgehandicapten in dienst te nemen. Daarnaast krijgen gemeenten de ruimte om zelf 'beschut werk' te organiseren. Volgens Roemer leiden de plannen er echter toe dat deze mensen 'langdurig aan het werk' worden gezet onder het minimumloon.

Volgens de SP-leider heeft Samsom voor de verkiezingen bovendien beloofd dat hij de sociale werkplaatsen in stand zou houden. Samsom sprak dit tegen. Hij herhaalde dat hij in aanloop naar de verkiezingen geen enkele belofte heeft gedaan. Bovendien is het voor veel arbeidsgehandicapten belangrijker dat ze een echte baan hebben. "Mensen zeggen: het gaat niet om het loon, het gaat om de baan, het gaat om het werk."

Het nieuwe systeem zorgt er bovendien voor dat niemand tussen de wal en het schip raakt, zei Samsom. Naarmate het aantal plaatsen in de sociale werkvoorziening afneemt, neemt het aantal reguliere plaatsen voor arbeidsgehandicapten namelijk toe, zo staat in het regeerakkoord.