Samsom: redden euro staat voorop

Het definitief redden van de euro moet de komende jaren voorop staan. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag gezegd tijdens het debat over de regeringsverklaring. Het afstaan van meer macht aan Brussel acht hij denkbaar.

"We kunnen elkaar hier uren en dagen de maat nemen over binnenlandse kwesties, hoe belangrijk ook, maar als we er niet in slagen euro van rand van afgrond weg te sturen is ieder regeerakkoord gedoemd tot mislukken", zei Samsom. "De offers die daarvoor gebracht moeten worden, willen we brengen."

Binnenkort moet een besluit vallen over Griekenland. Samsom sloot niet uit dat het land meer geld krijgt, of uitstel. Hij zei dat Griekenland moet bewijzen dat het land echt zijn best doet om te bezuinigen. Een rapport van de zogeheten trojka moet daar binnenkort helderheid over verschaffen. Samsom stelde dat er ook manieren zijn om Griekenland uitstel te geven zonder dat het andere landen geld kost.

Samsom zei een 'stijlbreuk' te willen ten opzichte van de Europese politiek van het vorige kabinet. "We gaan niet meer handelen vanuit wantrouwen jegens andere landen. Als we hulp bieden, doen we dat niet alleen om markt en munt te redden, maar ook omdat Europa een waardengemeenschap is."

Op vragen van CDA-leider Sybrand van Haersma Buma zei Samsom dat hij het denkbaar vindt dat Nederland bevoegdheden overdraagt aan Brussel, als dat nodig is 'om de Europese economieën meer naar elkaar toe te laten groeien'.