VVD en PvdA eens over alternatief voor zorgpremie

VVD en PvdA zijn het eens over een alternatief voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Nivellering gaat nu via de inkomstenbelasting, in drie jaar tijd. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) maandagavond gezegd op een persconferentie in Den Haag.

De arbeidskorting en de algemene heffingskorting gaan omhoog voor lage inkomens en verdwijnen voor hoge inkomens, zei PvdA-leider Diederik Samsom. Middeninkomens worden zo veel mogelijk ontzien. Dit plan wordt in drie stappen ingevoerd.

De pijn voor hoge inkomens is minder dan in het vorige plan, zei Samsom. Daartegenover staat dat er 250 miljoen euro wordt gereserveerd voor 'versterking van de sociale agenda'. Dan gaat het onder meer om het verzachten van de maatregelen die het kabinet neemt op het gebied van de ww en het ontslagrecht.

Samsom en VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra benadrukten dat de nivellering nu meer wordt 'platgeslagen' met minder 'uitschieters', maar dat nog steeds iedereen de gevolgen zal merken. Het kabinet bezuinigt zestien miljard bovenop eerder bezuinigingen ter grootte van dertig miljard. "Het is een illusie om te denken dat dit aan mensen ongemerkt voorbij zal gaan", zei Samsom.

Dat er nu en oplossing ligt waardoor hoge inkomens minder worden geraakt, betekent niet dat 'mensen in het land nu moeten verwachten dat ze niets zullen merken van het feit dat fors bezuinigd wordt', zei Zijlstra. Rutte verdedigde opnieuw dat wordt genivelleerd. Als er zo fors wordt bezuinigd, dan is het noodzakelijk dat mensen met een laag inkomen tegemoet worden gekomen, zei hij.

Rutte erkende dat hij als onderhandelaar van de VVD een fout heeft gemaakt. "Ik heb als onderhandelaar een fout gemaakt. Ik ben akkoord gegaan met een maatregel om de inkomensverschillen te verkleinen, maar het blijkt de verkeerde maatregel te zijn." Rutte bood zijn verontschuldigingen aan 'aan iedereen die daardoor in verwarring is geraakt'.