Geld vragen voor uittreksel mag nog

Wie een uittreksel vraagt uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA) moet daar gewoon voor blijven betalen. Een tussenuitspraak van het gerechtshof in Den Bosch verandert daar niets aan, laat het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag weten.

Het hof vermoedt dat het vragen van geld voor een uittreksel in strijd is met het Europees recht. Daarom hebben de rechters het Hof van Justitie van de Europese Unie gevraagd of de staat hiervoor zogeheten leges mogen heffen. Na de beantwoording van de Europese rechter doet het Bossche hof definitief uitspraak. Dat is naar verwachting pas over een jaar.

In de tussentijd mogen gemeenten gewoon leges blijven heffen, stelt Binnenlandse Zaken. Wie dat niet wil, kan bij de betreffende gemeenten bezwaar aantekenen. De gemeente kan ervoor kiezen het bezwaar aan te houden totdat er een definitieve rechterlijke uitspraak is. Als de gemeente daar niet op wacht en het bezwaar afwijst, dan moeten burgers beroep aantekenen bij de rechtbank om ervoor te zorgen dat een eventueel recht op terugbetaling blijft bestaan.

Binnenlandse Zaken wijst er verder op dat vaak uittreksels bij de GBA worden gevraagd die eigenlijk niet nodig zijn, zoals voor het inschrijven op een school. Daarnaast kan iedereen met DigiD op de website mijn.overheid.nl zijn GBA-gegevens inzien en uitprinten.