Straf dreigt om misbruikbeschuldiging

De reportage van de Britse actualiteitenrubriek Newsnight waarin Tory-veteraan Alistair McAlpine ten onrechte van kindermisbruik werd beschuldigd had nooit mogen worden uitgezonden. Dat heeft BBC-hoofdredacteur George Entwistle zaterdag gezegd.

De directeur-generaal zinspeelde op strafmaatregelen tegen de Newsnight-redactie, maar wilde nog niet spreken over de opheffing van de prestigieuze onderzoeksrubriek. Wel heeft hij een pauze bevolen in de onderzoeksprojecten van het programma om die eerst nog eens tegen het licht te kunnen houden. De samenwerking met het Bureau voor Onderzoeksjournalistiek, dat meewerkte aan de gewraakte uitzending, is opgeschort.

De Britse publieke omroep bood McAlpine vrijdag 'zonder enig voorbehoud' verontschuldigingen aan. Het vermeende slachtoffer van de Conservatieve oud-minister, dat Newsnight in de geruchtmakende uitzending van 2 november had opgevoerd, had eerder die dag laten weten dat McAlpine niet de man was die hem had misbruikt.

Het slachtoffer, Steve Messham, besefte pas dat hij de verkeerde voor zich had toen McAlpine vrijdag publiekelijk tegen de aanzwellende verdachtmakingen in het geweer kwam. Newsnight noemde McAlpine in de uitzending niet bij naam, maar al snel wezen alle vingers naar hem. In de echte en virtuele pubs was McAlpines schuld al gauw komen vast te staan.

McAlpine liet dat niet op zich zitten en bond vrijdag de strijd aan met de 'laster'. Zijn advocaten waarschuwden de BBC dat er een rechtszaak zou volgen. Daarop ging de BBC vrijdagavond door het stof.

Newsnight lag al onder vuur om een haast tegenovergestelde uitglijder. De geroemde BBC-rubriek voor onderzoeksjournalistiek schrapte vorig najaar een reportage over kindermisbruik door televisiepresentator Jimmy Savile. Die bleek later wel degelijk zich aan tientallen kinderen te hebben vergrepen - en de BBC lijkt hem daarbij weinig in de weg te hebben gelegd.

Premier David Cameron maande de pers vrijdag geen heksenjacht in te zetten. ''Jullie publiceren allerlei verdachtmakingen zonder enig bewijs'', waarschuwde Cameron.

De premier kreeg donderdag tijdens een rechtstreekse televisieuitzending van ITV, een concurrent van de BBC, een lijst overhandigd van op internet geopperde zedenmisdadigers uit de hoogste kringen. De presentator van het programma hield de namenlijst onbedoeld voor de camera, en brandmerkte zo opnieuw enkele vooraanstaande Britten.