Ontsnapping uit gevangenis dankzij boerka

Misschien toch niet zo'n gek idee, een boerkaverbod. Een Indonesische gevangene die een straf van zes jaar uitzat wegens zijn betrokkenheid bij een radicale islamitische beweging, is woensdag namelijk ontsnapt door een dergelijke XXL-vaatdoek over zich heen te gooien. Dit heeft de politie donderdag laten weten.

Roki Aprisdianto (29) liep samen met een groep vrouwen die ook in boerka's waren gehuld uit het zwaarbeveiligde cellencomplex. Men vermoedt dat een van die vrouwen twee boerka's droeg bij binnenkomst, waarna ze een ervan aan de gevangene heeft gegeven.

Aprisdianto werd vorig jaar veroordeeld omdat hij leden had verworven voor een kleine militante groep in Centraal-Java, die enkele aanslagen op kerken en politiebureaus op hun conto zou hebben geschreven. Geen van die acties had overigens ernstige gevolgen.

Het is niet de eerste keer dat iemand uit een gevangenis ontsnapt met behulp van een boerka. De Britse krant The Times meldde maandag al dat een van terrorisme verdachte man een gevangenis in Engeland uitliep, gesluierd in een boerka. De man werd enkele dagen later wel opgepakt.