Vier zelfverbrandingen Tibetanen op één dag

Aan de vooravond van het congres van de Chinese Communistische Partij hebben woensdag drie jonge Tibetaanse monniken en een vrouw zichzelf uit protest tegen de Chinese overheersing in brand gestoken. De 23-jarige vrouw en een 15-jarige monnik overleden, de twee andere monniken, allebei 16, werden met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Dat hebben activisten donderdag gemeld.

De drie jonge monniken staken zichzelf in brand voor een politiebureau in de provincie Sichuan. Zij riepen om vrijheid voor Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama, liet de organisatie Free Tibet weten. De vrouw pleegde haar protestdaad bij Tongren in de provincie Qinghai; zij laat een zoontje van 5 achter.

Sinds maart 2011 hebben zich tientallen gevallen van zelfverbranding door etnische Tibetanen voorgedaan. De Chinese autoriteiten ontkennen dat de Tibetanen worden onderdrukt en beschuldigen aanhangers van de Dalai Lama ervan mensen tot de zelfverbrandingen aan te zetten. De Dalai Lama en vertegenwoordigers van de Tibetaanse regering-in-ballingschap in India zeggen dat zij tegen alle geweld zijn.