'Meer kinderen dood door VVD en PvdA'

Door de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking zullen meer kinderen doodgaan dan nu. Dat zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind woensdag na overleg dat hij voerde met onder andere hulporganisaties over acties tegen de bezuinigingen.

"Levens staan op het spel", zegt Voordewind. "We hebben samen geconstateerd dat deze buitenproportionele halvering van het budget gaat betekenen dat weer meer kinderen zullen sterven." Ook zullen minder kinderen naar school kunnen, moeten meer kinderen kinderarbeid verrichten en zal het aantal hivbesmettingen toenemen, stelt de politicus.

VVD en PvdA hebben in het regeerakkoord afgesproken een miljard te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Voordewind roept de PvdA-achterban op tot protest. "Eigenlijk zou de PvdA-achterban zich net zo boos moeten maken over deze bezuiniging als de VVD-achterban nu is over de zorgpremie."

Aan het door Voordewind georganiseerde overleg waren enkele hulporganisaties aanwezig, evenals vertegenwoordigers van CDA, SP en GroenLinks. Die partijen zijn ook tegen de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. "Maar wij zouden deze bewoordingen niet gebruiken", zegt een woordvoerder van GroenLinks.

Ook de PvdA is niet gecharmeerd. "Een dergelijke vergaande uitspraak past een fatsoenlijke partij als de ChristenUnie niet", zegt PvdA-Kamerlid Marit Maij. "De bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking doet ook de PvdA pijn, maar dergelijke schrikbeelden zijn niet bevorderlijk voor de discussie."


ChristenUnie: meer kinderen dood door VVD en PvdA (Foto: Novum)