'Stel wijziging hypotheekstelsel jaar uit'

De nieuwe hypotheekregels moeten pas vanaf 1 januari 2014 worden ingevoerd. Het stelsel, dat volgens het regeerakkoord voor 2013 in moet gaan, heeft ongelijke behandeling van nieuwe en bestaande huiseigenaren tot gevolg. Dat schrijven het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Vereniging van Makelaars aan de Tweede Kamer.

De maatregel benadeelt volgens de twee organisaties toekomstige huizenbezitters ten opzichte van bestaande huizenbezitters. Uit berekeningen zou blijken dat de maandelijkse lasten bij een volledige annuïteitenhypotheek in de eerste maanden achttien procent hoger zijn, wat oploopt tot 65 procent over dertig jaar.

In combinatie met de plannen tot aanscherping van de NHG-normen en een lagere leencapaciteit voor huizenkopers zou dit ervoor zorgen dat de koopwoningmarkt op slot gaat, waarschuwen de organisaties. De hogere maandlasten voor starters zouden bovendien onnodige extra waardedaling van woningen tot gevolg hebben.

Ook zou doorvoering op korte termijn leiden tot uitvoeringsproblemen. Omdat de huizenmarkt met meerdere wetswijzigingen te maken krijgt die deels voor 2013, deels voor 2014 ingaan, zouden consumenten nu niet goed kunnen worden geïnformeerd.

De invoering van de nieuwe hypotheekregels zou volgens de makelaars en verzekeraars eerst in samenhang met andere onderwerpen uit het regeerakkoord bekeken moeten worden, zodat alle maatregelen rondom hypotheken uit het regeerakkoord als samenhangend pakket op 1 januari 2014 kunnen worden ingevoerd.


'Stel wijziging hypotheekstelsel jaar uit' (Foto: Novum)