Schippers laat tabaksdossier aan staatssecretaris

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers (VVD) beheert niet langer de portefeuille rond tabak en het rookverbod. De bewindsvrouw heeft het dossier maandag overgedragen aan haar staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA).

"Dat sluit aan bij de portefeuille jeugd van Van Rijn, waarbij ook leefstijlbeleid en preventie horen", licht Schippers' woordvoerder dinsdag toe. "Bij een nieuwe ploeg wordt altijd wel wat geschoven met dossiers." De werkverdeling wordt binnenkort op de website van het ministerie gezet.

Twee longartsen pleiten er dinsdag in het vakblad Medisch Contact voor dat Schippers van het tabaksdossier wordt afgehaald. Pauline Dekker en Wanda de Kanter, ook oprichters van de Stichting Rookpreventie Jeugd, wijzen op een bericht van RTL Nieuws van zondag, dat volgens hen opnieuw aantoont dat de minister 'haar oren laat hangen naar de tabaksindustrie'.

"Het heeft ertoe geleid dat het aantal rokers sinds 2001 weer is toegenomen en dat Nederland achteraan loopt bij de maatregelen die nodig zijn om het roken tegen te gaan", schrijven de longartsen verder. "Een minister van Volksgezondheid die een nicotineverslaving verwart met de vrijheid van de roker en die liever aan tafel zit met de tabakslobby dan met het antirookfront, deugt niet voor het dossier tabak."

Schippers ontkent de aantijgingen en zegt een 'weloverwogen' rookbeleid te voeren waarin 'bescherming van de volksgezondheid en tabaksontmoediging goed in balans zijn met het belang van individuele verantwoordelijkheid en keuzevrijheid'. Zo zijn de boetes voor kroegen die het rookverbod overtreden afgelopen jaar verdubbeld. Ook gaat de accijns op tabak verder omhoog. Daarnaast wordt extra geld beschikbaar gesteld aan de preventiekant, waarbij speciale aandacht is voor jongeren en sport.

Critici beschuldigen Schippers ervan een loyale bondgenoot van de tabaksindustrie te zijn. Zelf zegt ze de rooklobby nauwelijks te woord te staan.


Schippers laat tabaksdossier aan staatssecretaris (Foto: Novum)