ChristenUnie in actie tegen korten ontwikkelingshulp

De ChristenUnie overlegt woensdag met hulporganisaties over acties tegen het kabinetsplan om een miljard euro te korten op ontwikkelingssamenwerking. Dat kan donderdag resulteren in moties om het regeerakkoord om te buigen, zegt CU-Kamerlid Joël Voordewind dinsdag.

Procentueel gezien is de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking volgens hem de grootste bezuiniging van het kabinet. "Het budget wordt gehalveerd", stelt hij.

Het Kamerlid beklaagde zich er vrijdag op Twitter over dat er nauwelijks woede is over de 'bezuiniging op de allerarmsten'. Op het PvdA-congres werden er relatief weinig woorden aan gewijd. Voordewind riep zijn volgers op mee te denken over acties. De reacties variëren van een oproep zelf geld in te zamelen tot de suggestie aan alle Nederlanders om 'ter compensatie' een kind in Afrika te adopteren.

Voordewind vraagt mensen om geld dat ze zouden besteden aan vuurwerk uit te sparen voor ontwikkelingshulp. Naast hulporganisaties overlegt de partij met 'mediadeskundigen' en andere politieke partijen. "We kunnen dit niet zo stilletjes voorbij laten gaan."