Spray tan voor Welshe werklozen

Het is toch wat. De bollebozen van de EU-top breken zich nog steeds het hoofd om tot een oplossing voor de werkloosheid te komen, terwijl een simpel arbeidsbureautje in Wales de oplossing allang gevonden heeft. In Aberdare, een dorpje van circa 30.000 inwoners, is het bedrijf namelijk op het idee gekomen om werklozen een makeover en zelfs een spray tan te geven.

Tegenstanders spreken er schande van, maar bazin Sarah Sweeden van de Welshe beautysalon ziet er geen kwaad in. In Aberdare is het werkloosheidscijfer de afgelopen jaren gestegen tot negen procent. Sweeden kwam op het idee om mensen een gratis spray tan te geven, zodat ze zich gesterkt zouden voelen tijdens de sollicitatiegesprekken. 'We geven de mensen wat extra zelfvertrouwen', zegt de vrouw in de Daily Telegraph.

De salon van Sweeden is een 'community interest company'. Dit houdt in dat de winst die het bedrijf maakt teruggegeven moet worden aan de gemeenschap. Het stopt echter niet bij de gratis makeover en de bruine huid: ook conditietraining zit inbegrepen bij het liefdadigheidspakket van de Welshe onderneemster.

Niet iedereen is het echter eens met deze oplossing voor de werkloosheidskwestie. 'Is dit het antwoord van de gemeente op de hoge werkloosheid in Wales?', vraagt politicus Robert Oxley zich af in de media. Hij heeft veel medestanders. Zo vinden andere politici dat er meer moet worden geïnvesteerd in een goede opleiding of bijscholing, en niet in een of ander verflaagje, hoe goed bedoeld ook.

De werklozen wrijven zich ondanks de commotie in hun handjes. Zij houden er in ieder geval een lekker bruin huidje aan over, mocht er onverhoopt geen baan voor hen in het verschiet liggen. En Sweeden? Die heeft intussen de bijnaam 'Gok Wan' gekregen, naar de presentator van een makeoverprogramma op tv. Zijn show, How To Look Good Naked, wordt ook in Nederland uitgezonden.