Voedseltekort drijft koolmezen naar Nederland

Koolmezen zijn de afgelopen weken massaal Nederland ingetrokken. Vogelaars telden vorige maand bijna tachtigduizend exemplaren van de vogelsoort. Het gaat om een van de grootste koolmezeninvasies ooit, meldt vogelonderzoekorganisatie Sovon maandag. Oorzaak van de koolmezentrek is het grote tekort aan beukennootjes en andere boomzaden in de bossen van Noordoost-Europa.

Koolmezen zijn afhankelijk van beukennootjes en andere noten en zaden in het bos om te overwinteren. De eerste tekenen van de uittocht van de mezen uit het noordoosten van Europa was in september al zichtbaar. Vooral de zwarte mees trok toen al in flinke aantallen naar Nederland. In oktober volgde daarop de koolmees.

Bij een vogeltrektelpost in Flevoland werden op 18 oktober ruim zesduizend koolmezen geteld, terwijl er in dezelfde maand vorig jaar nog geen zevenduizend koolmezen in heel Nederland werden geteld.

Veel koolmezen hebben Nederland inmiddels alweer verlaten, maar mogelijk blijft een deel achter. Vetbollen en voedertafels kunnen binnenkort dus opvallend druk bezocht worden door de mees, voorspellen de onderzoekers van Sovon.


Voedseltekort drijft koolmezen naar Nederland (Foto: Novum)